Jan i Antarktis

Det är tisdag kväll och solen håller precis på att lämna tematrädgårdarna för den här dagen, jag besöker Jan som har sin skötselvecka den här varma augustiveckan. -Det lär bli en del att vattna för min del, konstaterar Jan samtidigt som han står med vattenslangen i högsta hugg. Nedan följer ett gäng frågor som jag ställde till Jan under kvällen.

Vad tycker du har varit roligast med det här projektet? 
-Att få anlägga och använda sina kunskaper i praktiken, alltifrån att få snickra till att såga till att plantera. Det är så kul att se när det händer saker, skapelseprocessen är fantastiskt rolig. Det har samtidigt varit en stor utmaning, med att mäta och få till allting enligt ritningen. 

Har det funnits några mindre roliga moment?
-Det blev en hel del målning när vi målade vårt raster, tyvärr var det lite enformigt men det måste ju göras det också.

Är det här med anläggning något nytt för dig?
-Helt nytt! Men det är samtidigt det man lär sig av, att få prova på nya saker.

Hur tycker du att resultatet blev i ert Antarktis?
-Över förväntan, jag måste säga att jag är väldigt nöjd, speciellt med hur växterna har tagit sig över sommaren. Det var faktiskt lite svårt att föreställa sig hur det skulle se ut när vi satt där med en ritning på ett papper i vintras. Många av de växter som vi har valt har ljusa färger som vitt och grått, det tillsammans med mycket sten blir stilrent. Jag gillar det stilrena, det blir samtidigt mindre underhållsarbete med stenpartier har jag märkt.

Är det något som inte blev som du/ni hade tänkt er?
-Jag hade nog tänkt att stenblocken skulle vara lite större och högre.

Gick det bra att arbeta i grupp tycker du?
-Det var lite rörigt i början innan vi hade en tydlig arbetsfördelning mellan oss i gruppen. Jag tror att det är nyttigt och underlättande om var och en har en arbetsuppgift som man ska utföra, något som fungerade bättre på slutet. Det kan lätt bli dålig stämning om man inte arbetar organiserat. Att ha en arbetsledare som styr arbetet framåt är viktigt tycker jag.

För er som arbetade med Antarktis kanske det var svårt att välja växter, kommentar till det?
-Nja, egentligen inte, vi tänkte att vi kör på vita, gråa och låga växter.

Vad skulle du säga är er "pricken över i:et"-detalj i trädgården?
-Egentligen är det helheten, men ska jag välja en sak så säger jag glasportalen med det droppande vattnet. Det blir en trevlig accent, speciellt på kvällen med belysningen.

Jan vid glasportalen.

Finns det något som du är mindre nöjd med?
-Jag hade hoppats lite mer på de vita fälten, de har inte riktigt kommit igång än, vi får hoppas att de kommer snart!

Om du ska tipsa om något i de andra trädgårdarna/världsdelarna, vad blir det då?
-Jag gillar Sydamerikas tanke med att man kan gå runt hela trädgården och sätta sig intill vattenfallet, det känns som en riktig trädgård. Även Europas trädgård imponerar på mig, det blev bra med tujan som ringar in rosenskäran. 

Har du något tips till folk som ska anlägga en trädgård?
-Tänk på att ha bra jord, inte för kompakt, det är det som lägger grunden för trädgården. Man kan ha hur fina växter som helst men det spelar egentligen ingen roll om inte jorden är bra. Det gäller även att planera i tid och i lugn och ro, utan en genomtänkt plan kan det bli knepigt. Samtidigt kan det vara en god idé att ta hjälp vad gäller växtval och så vidare, det kan ofta vara värt att fråga folk som kan växter.

Nästa år ska ju nya elever anlägga tematrädgårdar, har du något tips till dem?
-Se till att det finns något för barnen i trädgårdarna, jag tror att det uppskattas av föräldrar men framförallt av barnen själva! Det känns som att många barn är här och springer, vilket är jättekul.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
-Att det fina vädret håller i sig så att trädgårdarna kan fortsätta utvecklas i god takt. 







Då var den första intervjun av totalt fem publicerad, det var en trevlig pratstund jag fick med Jan. Ibland kan det klassiska uttrycket "less is more" verkligen stämma, det känns som det i Antarktis trädgård. Färgerna är begränsade och intrycken kanske inte är lika intensiva som i andra trädgårdar, men det är trots det en mäktig avbildning av Antarktis de har fått till.

Nästa intervju är på väg, då befinner vi oss förmodligen på lite varmare breddgrader!

1 kommentar:

  1. Jag var med mina barn i trädgårdarna häromdagen (såg en skymt av Jan när vi gick hem). Vi kände på röken i Asien, letade efter Lejonkungen i Afrika och undrade om det bodde pingviner eller isbjörnar i Antarktis. Pingviner sa mina barn, det låg ju ägg (stenar) under vattendroppet. :-) De uppskattade verkligen alla fem trädgårdarna och hade nog kunnat stanna kvar ett tag till bland djungel och torg. Jättefina trädgårdar. Lycka till alla med sista terminen!

    SvaraRadera