Plantskolebesök

Nu är vi alla ute på praktik, och flera av oss är på plantskolor runt om i Sverige.. Som ett intro till detta gjorde vi en busstur till Stångby plantskola i Märsta utanför Stockholm, och fick där veta det mesta om hur arbetet fungerar där och se resultatet av olika planteringar. Intressant, tyckte vi! Nedan följer ett axplock av bilder från denna dag...


Björk i Springring. Ett dyrt men smidigt odlingssätt som gör det möjligt för träden att hålla sig fina länge ovan mark. Torvvolymen adderas vartefter.


Vår lärare, Lars, informerar om kruk-/containerodlat. Vi får lära oss fördelen, att man kan plantera krukodlat året runt (sålänge det inte är tjäle förstås) och risken, att det gärna blir rotsnurr om växten får stå i samma kruka två eller fler säsonger. Har rötterna väl börjat växa runt, fortsätter de gärna med det fast de får mer utrymme vid utplantering, vilket för ett träd kan innebära fallrisk (!).


Vi analyserar olika odlingssätt. Kruka, påse, klump...


E-planta! Att rekommendera för att vara säker på god härdighet, då alla E-plantor är framtagna i Sverige. Miljövänligt, inte minst!Ingen vanlig juteväv. Denna måste tas bort före plantering, till skillnad från juteväven (ofta omgärdad av ett stålnät) som förmultnar med tiden. Nätet rostar bort.


Det ökända cc-vagnen. Denna ser man överallt i plantskolesammanhang. Det är ofta i dessa som de mindre växterna transporteras.


Samtal i depån.


Vacker bark på svartbjörk, Betula nigra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar